17 metreye kadar yüksekliklerde çalışırken, vitesler arasındaki hareket alanı bu kadar az olduğundan sürüş ve direksiyon hakimiyeti zor olabilir. Riski en aza indirmek için Toyota dar koridor forkliftleri, ekipmanla çalışmayı daha da güvenli hale getirecek bir dizi güvenlik seçeneğiyle donatılabilir.
Sürücü destek sistemleri
Otomotiv endüstrisinde yeni otomobillerin sürücü destek sistemleri veya güvenlik fonksiyonlarına sahip olduğu artık kesindir. Benzer şekilde Toyota dar koridor ekipmanlarındaki Personel Koruma Sistemi (PPS) çok dar koridorlarda güvenliği artırıyor. Özellikle koridorlardan çapraz olarak geçerken sürücü, altında neler olduğunu göremez; örneğin birisi yanlışlıkla koridora girerse. Ekipmanın önündeki tarayıcı iki bölge oluşturur: sürücünün koridordaki olası çarpışmalardan kaçınmasına yardımcı olmak için bir uyarı bölgesi ve bir durma bölgesi. Bu şekilde PPS insan hatası riskini azaltır.
İmar
Koridor boyunca dağıtılan RFID etiketleri, forkliftteki sensörlerle iletişim kurabilir. Bu şekilde ekipman koridorda nerede olduğunu ve hangi engellerden kaçınılması gerektiğini (örneğin alçak tavan, sprinkler, havalandırma bacası veya kötü zemin koşulları) bilir. Koridorda güvenli hareketi sağlamak için hız, yükseklik veya çatal hareketi belirli gün ve zaman pencerelerinde kısıtlanabilir. Bu kısıtlamalar istenildiği zaman kolayca eklenebilir veya kaldırılabilir. Her kurs, mevcut ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde ayrı ayrı ve gerektiği sıklıkta ayarlanabilir.
navigasyon
Deponuzun tüm palet alanlarıyla birlikte 3 boyutlu düzeni (yükseklik, derinlik ve genişlik açısından) forkliftte programlanabilir. Bu şekilde forklifte belirli palet konumlarına gitme talimatı verebilirsiniz ve forklift A noktasından B noktasına en uygun rotayı otomatik olarak hesaplayacaktır. Forklift doğru palet konumuna hareket edecek ve kaldırma yüksekliğine bağlı olarak hareket hızını ayarlayacaktır. : alçakta sürer Yükseklikte daha hızlı, yükseklerde daha yavaş. Sonuç, döngü süreleri kısaltıldığı için daha verimli ve üretken bir çalışmadır.
Sistem ayrıca forkliftin doğru rotada olup olmadığını da sürekli kontrol ediyor. Yanlış koridorlara gitmeyi, paletleri yanlış yerlere depolamayı ve almayı durdurur ve bunun yerine toplama için doğru tarafı ve diğer birçok yardımı gösterir. Temel olarak, sürücünün tahmin yürütme zorunluluğunu ortadan kaldırarak palet elleçlemenin daha verimli olmasını sağlar.
WMS entegrasyonuyla navigasyon
Burada yukarıdakiyle aynı prensip kullanılır, ancak bu durumda depo yönetim sisteminize bağlantı sayesinde palet alanları forkliftte otomatik olarak programlanır. Bu, pozisyonların ekipmana manuel olarak programlanması ihtiyacını ortadan kaldırarak kurulumun daha hızlı yapılmasını sağlar.
Vites göstergesi
Forklift, kılavuz tekerleklerle veya bir kılavuz tel kılavuzuyla zemine kilitlendiğinden, göstergelerden (mıknatıslar, RFID, reflektörler veya diğerleri gibi) koridora yaklaştığına ve manuel direksiyonu kapatması gerektiğine dair bir sinyal alır. Ayrıca ekipman koridorun sonuna yaklaştığında otomatik frenleme de etkinleştirilebilir.
RFID teknolojisi
Yukarıdaki işlevlerin tümü RFID teknolojisi sayesinde çalışır. RFID teknolojisi, konumların belirlenmesine veya forkliftlerde gezinmeye yardımcı olabilir. RFID etiketleri koridorlara yerleştirilebilir ve ekipmandaki bir sensöre bağlanarak çeşitli olası kombinasyonlar oluşturulabilir. RFID etiketlerinin avantajları kurulumunun kolay olması, boyutlarının küçük olması, pil gerektirmemesi ve bakım gerektirmemesidir. Forkliftteki sensör temas ettiğinde depoda bir RFID etiketi etkinleştirilir ve böylece forkliftin depodaki konumu iletilir.
Mafsallı bağlantı sayesinde daha verimli
Toyota’nın BT Vector serisinden ray kılavuzlu dar koridor forkliftleri, kalite ve hız söz konusu olduğunda özellikle iyi puanlar alıyor. Benzersiz mafsallı şasi, transfer süreçlerinde değerli zamandan tasarruf sağlar: koridordan koridora geçiş genellikle on saniyeden kısa sürer; bu, özellikle rafların önündeki çok dar alanlarda önemlidir.
Dar koridor forkliftleri koridora girip tekrar çıkıyor; bu, Toyota’nın çevik çözümüyle kolaylıkla mümkün oluyor. Mafsallı mafsal, çalışanlarınızın fark edilir derecede daha üretken olmasını sağlar ve bu nedenle aynı çalışma süresinde daha fazla palet taşıyabilir.
Toyota raf sistemleri
Toyota, depo ve intralojistik ihtiyaçlarını karşılamak için her zaman doğru forkliftleri doğru tip raflarla birleştirerek toplam çözüm yaklaşımıyla çalışır . Geleneksel raf sistemimiz VNA forkliftlerimizle birleştiğinde depolama kapasitesini maksimuma çıkarır. Alma ve bırakma istasyonları ve kılavuz raylar gibi eklentiler sayesinde operasyonlar sorunsuz ve güvenli bir şekilde yürütülür.
Dar koridor forkliftlerimizi keşfedin: