İnsanlar ve makineler depoda bir araya geldiğinde işler zorlaşabilir. Tehlikeler bazen sürücünün kendisinden, bazen başkalarından ve sıklıkla da yetersiz güvenlik önlemlerinden veya teknik kusurlardan kaynaklanır. Depodaki en yaygın beş tehlikenin neler olduğunu ve elbette bunlar hakkında neler yapabileceğinizi açıklıyoruz.
1. Forklift sürücülerinin kendi davranışları
Dikkatsiz araç kullanan, ağır yükle hızlanan, yükü alırken ve boşaltırken yanlış karar veren veya güvenlik önlemlerine uymayan kişiler otomatik olarak depodaki tehlike riskinin artmasına katkıda bulunur. Davranışları, ruh halleri veya aracı kullanma konusundaki deneyim eksiklikleri nedeniyle kamptaki en büyük tehlike kaynağı haline gelenler de sürücülerdir. Güvenlik talimatlarının düzenli olarak yerine getirilmemesi, özel forklift türleri için ek eğitim eksikliği veya sürücü eğitiminin tamamen eksikliği nedeniyle olabilir.
Bunun bilincinde olan herkes tehlike riskini çok daha iyi değerlendirebilir. Bu nedenle DGUV kurallarına göre sürücü eğitimi, kendi sürüş tekniğinizi geliştirmek ve depodaki güvenlik konusundaki bilgilerinizi tazelemek amacıyla tekrarlanan zorunlu bir etkinliktir. Kişisel önlemler gereksiz risklerden kaçınmaya yardımcı olur.
2. Diğer dikkatsiz depo çalışanları
Bunu karayolu trafiğinden biliyoruz: Araç kullanırken ne kadar dikkatli olursanız olun, başkalarının davranışları üzerinde hiçbir etkiniz yoktur. Bu aynı zamanda depodaki riskler için de geçerlidir : Geri giderken iş arkadaşlarınızın bip sesini fark etmelerine güvenmemelisiniz, bunun yerine iki kez etrafınıza bakın. Daha da iyisi, tüm alanı görmek için bir kamera sistemi kullanın.
Kural olarak , yerdeki işaretlere dikkat etmeyen ve belirlenen patikalara her zaman bağlı kalmayanlar kamp ziyaretçileridir . Belirlenen yolun dışına çıkmaları halinde tehlikeli çarpışmalar meydana gelebilir. Bu nedenle forklift sürücülerinin genel olarak kendi güvenlikleri açısından birisinin yollarına çıkabileceği gerçeğine hazırlıklı olmaları ve araçları her zaman öngörülü bir şekilde kullanmaları gerekir .
3. Yetersiz güvenlik önlemleri
İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve depodaki olası tehlikeler düzenli olarak tartışılıyor mu ? Mevcut güvenlik yönergelerini herkesin görmesi kolay mı? Her işyeri için yeterli kişisel koruyucu ekipman mevcut mu? Bir kaza meydana gelmesi durumunda herkesin bildiği, tanımlanmış önlemler ve prosedürler var mı ? Acil durum müdahale ekipleri de bilgi panolarında listeleniyor mu? Tüm sorulara “evet” yanıtı verebildiyseniz tebrikler: Depoda iş güvenliğini toplamda artıran en önemli yapı taşlarını kullanıyorsunuz .
Depo yöneticileri ve yöneticilerinin de işveren olarak her zaman farkında olmaları gereken büyük bir rol model işlevine sahip oldukları kesindir . Toyota’nın I_Site gibi filo yönetim sistemleri destek sağlayabilir. Burada depo yöneticisi, örneğin bir forklift çalıştırılamazsa veya “şok sensörü” bir kaza sinyali verirse bir mesaj alır.
Bonus ipucu: Kazasız günleri gösteren bir reklam aynı zamanda depodaki tehlikelere ilişkin farkındalığın artmasına da yardımcı olabilir.
4. Teknik kusurlar veya eksik forklift ekipmanı
Forkliftlerinizde modern sürücü destek sistemleri var mı? Tüm çatallar hala mükemmel durumda mı? Ütü sistemleri mi yoksa dolu kabinler mi kullanılıyor? Hiç şüphe yok ki, eksiklikleri gidermezseniz ve güvenliğe sadece küçük bir miktar yatırım yaparsanız, işyerindeki tehlikeleri ortadan kaldıramazsınız .
Bunları zamanında açıklığa kavuşturmak daha iyidir, çünkü bir kazanın sonuçları dramatik olabilir: örneğin endüstriyel bir ekipmanın yana devrilmesi durumunda yaralanmalar ezilme ve kırıklardan ölüme kadar değişebilir.
Bizim adımıza tavsiyemiz : Toyota forkliftleriyle güvenliği kapınıza kadar getirirsiniz – örneğin her Toyota Traigo veya Tonero’da bulabileceğiniz forkliftler için bir destek sistemi olan aktif denge için standart yerleşik sistem (SAS) aracılığıyla . Toyota’nın MyFleet gibi bir bakım analiz sistemiyle , endüstriyel ekipman filonuzun durumunu her zaman gözden geçirebilir ve şirketinizdeki teknik önlemleri optimize edebilirsiniz.
5. Düşen eşyalar ve diğer nesneler
Güvenli olmayan raflar, kötü istiflenmiş mallar ve yüklerin yüksekte taşınması sırasında meydana gelen kazalar depoda başka bir tehlikeye yol açar: yaşamı, uzuvları ve tabii ki malzemeyi ciddi şekilde etkileyebilecek düşen nesneler . Yanlış depolama veya rafların kusurlu olması tehlikesi kolaylıkla önleyebileceğiniz bir risktir.
Şirketinizin raf sistemlerinin nasıl çalıştığına özellikle dikkat edin . Tel örgü raflar ve arka duvar ızgaraları gibi basit araçlar, paletlerin düşmesini ve malların zarar görmesini önleyebilir . Düzenli kontrollerle rafların mükemmel durumda olup olmadığını veya herhangi bir hasarın onarılması gerekip gerekmediğini zamanında görebilirsiniz .
Depodaki tehlikeleri en aza indirin ve uzun süreli güvenli çalışmaya olanak sağlayın
Gördüğünüz gibi kamptaki tehlikeler çeşitli ve yüksek olabiliyor . Bunlardan haberdar olmanız için burada sadece en büyük beşinin adını verdik. Bunlara ve gelecekte oluşabilecek diğer tehlikeli durumlara hazırlıklı olmak için sizlerin, sürücülerin ve depodaki diğer tüm çalışanların her zaman bunların farkında olması gerekir. O zaman şirketiniz sadece bugün değil, yarın da depoda güvenliğe sahip olacaktır.
İş güvenliği veya diğer depolama sorunlarıyla ilgili başka sorularınız varsa lütfen istediğiniz zaman bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.