İstanbul

Raf sistemleri söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gerekenler

Raf sistemleri söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gerekenler

Raf sistemleri her deponun temelidir. Maksimum alan kullanımı, güvenlik, artan üretkenlik ve iyileştirilmiş genel verimlilik için bunların depolanacak ürünlere göre en uygun şekilde uyarlanması gerekir. Hangi sistemler var? İnsan faktörü ne anlama geliyor? Peki raflar söz konusu olduğunda özellikle önemli olan nedir?

Raf sistemlerinin stabil olması için ürünlere, devir hızına, yerel koşullara ve kendi endüstriyel forklift filonuza göre uyarlanması gerekir. Ancak güvenlik daha da önemlidir. Depodaki kazaların ana nedenlerinden birinin raflar ve onları çalıştıran çalışanlar olduğu hala doğrudur. Alman Yasal Kaza Sigortası’nın (DGUV) 2019 iş kazası istatistiklerinde de durum şöyle :

  • Trafik ve depolama alanlarında toplam raporlanabilir kaza sayısı 72.528
  • Raporlama yılında depolama tesisleri ve paketlemeyle bağlantılı olarak 39.644 kaza meydana geldi
  • Bunlardan 16.333’ü depolama aksesuarları, raf sistemleri, palet rafları ve paletler alanındadır.


Depodaki kazaların ana nedenleri:

  • insan hatası
  • Rafta izin verilmeyen yük dağılımı
  • malların düşmesi veya düşmesi
  • kaçırılan denetimler
  • Profesyonelce yapılmayan onarımlar
  • Sürüşten kaynaklanan hasarlar
  • İstikrar eksikliği


Her gereksinim için doğru raf sistemi

Ve kazalar meydana geldiğinde bu sadece zahmetli değil aynı zamanda pahalıdır. Bu, raf sistemlerini önceden en iyi şekilde ve standartlara uygun şekilde planlamayı ve türü kendi gereksinimlerinize uyarlamayı daha da önemli hale getirir.

Geleneksel palet rafı: En yaygın raf sistemi, çok çeşitli paletlenmiş ürünler için depolama planlamasında esneklik ve optimum malzeme akışı sağlar. Tamamen kendi yük ağırlığınıza ve hacim gereksinimlerinize göre özelleştirilebilir.

Hareketli arabalı sistemler: Kompakt depolama sistemleri zemine gömülü raylar üzerinde hareket ettirilebilen arabalara monte edilir. Mallar raf kanallarına getirilir ve endüstriyel bir forklift kullanılarak buradan çıkarılır. Transfer taşıma sistemleri metrekare başına daha fazla palet için daha az koridor gerektirir ve böylece alan kullanımını optimize eder.

Akış rafları: Yer çekimi, paletlerin eğimli makaralı yataklar üzerinde kontrollü bir hızda bir noktadan diğerine kaymasını sağlar. Bu, zaman tasarrufu sağlar çünkü içeri giren raflardan farklı olarak yük, rafın başına yerleştirilebilir ve ayrı bir çıkarma koridorundan çıkarılabilir.

Mekik sistemleri: Paletli ürünlerin raflarda depolanması ve alınması için yarı otomatik mekikler de kullanılabilir. Forklift raf açıklığında bir sonraki yükü hazırlarken mekik paleti son konumuna taşır. Palet cirosu ve üretkenlik artarken işletme maliyetleri ve zaman harcamaları azalır.

Konsol raflar: Bu raf sistemi, yükleri taşımak için yatay olarak çıkıntı yapan kollara sahip destek kolonlarından oluşur. Bu, uzun malları, kapları veya farklı boyutlardaki eşyaları saklamanıza olanak tanır. İster iç mekanda ister dış mekanda, hafif veya ağır yüklü, tek taraflı veya iki taraflı olsun, yükün boyutu ve ağırlığı söz konusu olduğunda konsol raflar son derece esnektir.

Raflar: Raflar çok yönlü ve sağlamdır; hafif ve ağır yükler için gerçekten çok yönlüdür. Burada (neredeyse) her şey için yer var: klasörler, yedek parçalar, kutular, giysiler, toplu ürünler, metrelik ürünler ve çok daha fazlası.

Sahne yapıları: Depolama kapasitenizi iki, hatta üç katına çıkarmak istiyorsanız, sahne yapılarını veya Depodaki alanı verimli bir şekilde kullanmanıza olanak tanıyan ikinci veya üçüncü kat oluşturmak için çok seviyeli raflardan yararlanılabilir. Asma katlar birçok seçenek sunar; B. operasyonel süreçleri genişletmek için raf sistemleri veya tesislerinin montajı.

 

Kanunen zorunlu – teknik inceleme

Arızalı raflar dengesiz olabileceğinden, olası sorunlara karşı düzenli kontroller kanunen zorunludur: Avrupa standardı DIN EN 15635, raf sistemlerinin kullanımını ve kontrolünü tanımlar. Buna göre aşağıdaki testlerin düzenli olarak yapılması gerekiyor:

  • Eğitimli şirket çalışanları tarafından da gerçekleştirilebilecek haftalık görsel denetimler.
  • Yalnızca raf denetçisi gibi yetkili ve vasıflı bir kişi tarafından gerçekleştirilebilen yıllık uzman denetimleri. Bu, herhangi bir profesyonel talimata tabi olmamalıdır; dolayısıyla bağımsız olmalıdır.

Kazaları önlemek ve yüksek düzeyde güvenlik sağlamak için, denetim sırasında tespit edilen hasarların veya düzensizliklerin düzeltilmesi çok önemlidir.
Daha az kaza için sürücü eğitimi

Tamamen teknik güvenlik hususlarına ek olarak, insani belirsizlik faktörüne de odaklanılmalıdır. Rafta çalışırken olası riskler konusunda kendisini bilgilendirmek ve tehlikeli durumlara karşı bilinçlendirmek önemlidir.

Artan risk farkındalığı ve kişinin kendi becerilerinin geliştirilmesi, rafların ve depolama ekipmanlarının daha güvenli ve verimli bir şekilde çalıştırılmasını sağlar. Ayrıca yanlış fiziksel stres, hastalık nedeniyle devamsızlık ve ciddi kazalar daha iyi önlenebilir.

Sürücü eğitiminin yatırım getirisi, üretkenlik, çevre ve ekipman ömrü üzerinde yalnızca raf sistemleri üzerinde yapılan çalışmalar açısından değil, genel olarak olumlu etkisi vardır.

Arttırılmış raf koruması için aksesuarlar

Diğer bir iç raf koruma özelliği ise birçok biçimde mevcut olan uygun aksesuarlardır. Tel örgü raflar ve arka duvar ızgaraları gibi basit araçlar, paletlerin ve malların düşmesini önleyebilir. Ayrıca çelik veya plastikten yapılmış standlar ve koruyucu profillerin yanı sıra alarm sistemleri de endüstriyel forkliftlerle çarpışma sonucu raflarda meydana gelebilecek yapısal hasarları ortadan kaldırır.

Yan darbe koruması: Bu eleman, düşük ağırlık merkezine sahip araçlardan tekrarlanan darbeleri emebilir, darbe enerjisini dağıtabilir ve böylece raf sistemlerinin hasar görmesini önleyebilir . Ayrıca rafların içinden geçmek için de zorunludur.

Stand koruması: Stand koruma elemanları, raf standlarını iş araçlarının yan ve ön darbelerinden korumak için idealdir . Şokları emerler ve darbe enerjisini standın içinden değil etrafından yönlendirerek hasarı azaltır ve stabiliteyi korurlar.

Alarm sistemleri: Gerçek uyarı fonksiyonlarının yanı sıra, alarm çubukları gibi unsurlar da sürücüleri potansiyel risklere karşı bilinçlendirme ve dikkatlerini artırma amacına sahiptir. Böylece kazalar meydana gelmeden önlenebilir.


Sağlam ve stabil – sismik açıdan aktif bölgelerde bile

Raf sistemlerini planlarken dikkate alınması gereken iç etkilerden daha fazlası vardır. Dış etkenler de önemlidir; depreme maruz bölgelerde raf sistemleri hiçbir durumda çökmeyecek, palet gibi yük taşıyıcılar düşmeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Her durumda kişisel yaralanma ve mal hasarından kaçınılmalıdır.

Almanya ve Avrupa’da meydana gelebilecek küçük depremlerde bile raf sistemleri güçlü dinamik, dikey ve yatay kuvvetlere maruz kalır. Bu nedenle EN 16681 Avrupa standardı, deprem durumunda çökme direnci, hasar sınırlaması ve yükleme birimlerinin hareketi için karşılanması gereken gereksinimleri tanımlamaktadır.


Güvenli hesaplamalar için yenilenen EN 15512:2020

EN 15512:2020, Aralık 2021’den itibaren raf hesaplamaları için zorunlu hale gelecek bir Avrupa yönetmeliğidir. Stabiliteyi artırmak ve aynı zamanda Avrupa çapında belirli güvenlik göstergelerini uyarlamak için raf sistemlerinin belirli kriterleri karşılaması gerektiğini şart koşuyor. EN 15512:2020 esas olarak aşağıdaki önemli yeniliklerle ilgilidir:

  • Daha güvenli bir raf tasarımı sağlamak için güvenilirlik analizi yapılmalıdır.
  • Revize edilen standart, Eurocode 3 ile daha tutarlıdır ve bu nedenle çelik yapıların hesaplanmasına ilişkin ayrıntılı kurallar içeren bir Avrupa standartlar bütününden yararlanmaktadır.
  • Yenilenen EN 15512:220, tüm Avrupa ülkeleri için daha tekdüze bir tasarıma sahip olup, ulusal sınırlar ötesinde uygulanmasını daha şeffaf ve daha kolay hale getirmektedir.
  • Güvenlik seviyesi ile hesaplama ve boyutlandırma esasları Avrupa genelinde ayarlanıyor


Bilmekte fayda var: Henüz buna mecbur olmasak da Toyota Material Handling’de raflarımızın yapısal tasarımını yenilenen standarda göre zaten hesaplıyoruz. Bu şekilde raf sistemlerimizin mümkün olduğunca sağlam ve güvenli olmasını değil, aynı zamanda her zaman en son teknolojiye sahip olmasını sağlıyoruz.


Son teknoloji raf sistemleri mi? Tipik Toyota’lar!

Fark ettiniz: Raf sistemlerinizi başarılı bir şekilde planlamak istiyorsanız öncelikle mallar, ciro oranları, yerel koşullar ve kendi endüstriyel forklift filonuz açısından gereksinimlerinizi dikkate almanız gerekir. Hem iç hem de dış etkileri dikkate almak önemlidir. O halde bireysel ihtiyaçları ve ilgili standartları karşılayan tanınmış bir depolama çözümü üreticisi bulmalısınız. Bunun proaktif bir şekilde yapılması ve uygun aksesuarlar, bakım servisi veya sürücü eğitimi gibi ek hizmetlerin eklenmesi daha da iyidir.

Bir Yorum Bırakın

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Whatsapp'ı Aç
Merhabalar👋
Yardıma İhtiyacın Var mı?